Koolhydraten

 

In bijna al ons eten en drinken zitten koolhydraten. Gelukkig maar want die heb je nodig om te leven. Koolhydraten is eigenlijk de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Zetmeel zit in brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en bindmiddelen. Suikers zitten in melkproducten, fruit, frisdrank, snoep en koekjes.

 

Als je opeens heel veel koolhydraten eet, komt er flink wat glucose in je bloed. Dan kan de bloedsuikerwaarde zomaar boven de 8 mmol/l komen. En dan krijg je een hyper. Je moet ervoor zorgen dat de waarde tussen de 3.5 en 8 blijft. Dat krijg je dus alleen maar voor elkaar als je heel goed in de gaten houdt wat je eet, weet hoeveel koolhydraten je naar binnen krijgt. In het ziekenhuis zal de diëtist je vertellen hoeveel koolhydraten je op een dag mag eten. En hoe je die verdelen moet over de dag.

 

Om je te helpen, staat er in het Bob&Bo-dagboekje en op deze website een koolhydratentabel. Dat is een handige lijst om op te zoeken hoeveel koolhydraten ergens inzitten. Er zijn ook apps te downloaden die je kunnen helpen:

 

 

Bob & Bo helpen je ook aan tips voor lekkere traktaties en recepten die je ouders kunnen maken. Uiteraard hebben we hier het aantal koolhydraten bij vermeld!

 

Download koolhydratentabel