Kiteboarden en diabetes, gaat dat samen?

 

Guus ten Dolle, een zeer sportieve jongen, is zestien jaar. Hij zit op het Gymnasium in Breda en heeft een bijzondere hobby: kitesurfen. Afgelopen jaar is hij als negende geëindigd op het EK in Noordwijk. Daarnaast is hij voor het tweede jaar op rij geselecteerd voor het Youri Zoon talenten team. Vrijwel ieder weekend heeft hij training van de beste kite surfers ter wereld. Guus vertelt ons hoe hij deze bijzondere sport combineert met zijn diabetes.

 

Drie jaar geleden is Guus in het ziekenhuis opgenomen en is er bij hem diabetes type 1 geconstateerd. Guus was die zomer in Corsica op vakantie om te kiten. Hij voelde zich niet goed, dronk enorm veel en moest vaak naar het toilet. Eerst dachten Guus en zijn ouders dat het door de warmte kwam en gingen er vanuit dat dit wel over zou gaan wanneer hij in Nederland weer in zijn normale ritme kwam. Dit gebeurde helaas niet en nadat hij een voetbalwedstrijd had gespeeld en dacht dat hij gelijk had gespeeld, terwijl hij dik had verloren wisten zijn ouders dat het echt niet goed zat. Ze zijn met Guus naar het ziekenhuis gegaan en hier kreeg Guus de diagnose diabetes type 1. Ondanks dat hij op vakantie al wel voelde dat er iets mis zat,  kwam dit als een grote klap.  

 

In het begin was het vele meten en spuiten erg wennen. Spuiten en meten doet Guus zelf, maar zijn ouders helpen hem wel met spullen klaarleggen voor school. Ook mailt zijn moeder om de twee weken de waardes door aan de diabetesverpleegkundige. Voor de rest doet hij alles zelf.

 

Guus heeft bewust gekozen voor de insulinepen. Hiermee voelt hij zich vrijer dan met een pomp die continue aan zijn lichaam vast zit. Met de pen blijft hij voor zijn gevoel meer de ‘normale Guus’ die hij was voordat hij diabetes kreeg. Hierdoor heeft hij minder het gevoel een diabetespatiënt te zijn.

 

Guus heeft één grote hobby: kiteboarden. De interesse voor deze bijzondere sport is opgewekt door Guus zijn vader. Hij was vroeger een fanatiek windsurfer. In de vakanties windsurfte hij vaak en ook Guus begon dit steeds leuker te vinden. Na het windsurfen ging hij altijd even naar de kitesurfzone om daar naar alle spectaculaire spongen te kijken. Omdat hij dit zo leuk vond kocht hij zelf een vlieger en is hij in de tuin heel veel gaan oefenen. Zo leerde hij de vlieger compleet te controleren. In de zomer is hij samen met zijn broertje een week op kitesurfkamp gegaan en vanaf het moment dat hij voor het eerst een echte kite in zijn handen had was hij direct verslaafd. In die week leerde hij de basis en het eerste setje kitespullen volgende snel.

 

Guus heeft zich nooit door zijn diabetes laten tegenhouden om verder te gaan met kiteboarden. Kort nadat hij de diagnose kreeg vroeg hij aan zijn arts of dit invloed zou hebben op zijn sportprestaties. Gelukkig werd hij gerust gesteld en werd hem verteld dat hij zich daar geen zorgen over hoefde te maken. Wel moet hij in de gaten houden dat hij op tijd van het water af komt om zijn bloedsuiker te meten. Dit vindt hij soms vervelend, maar dankzij de Freestyle Libre gaat dit nu een stuk makkelijker en beperkt dit zijn trainingen dus niet tot nauwelijks.

 

Guus geniet van ieder moment dat hij kitesurft. Een goede landing bij een nieuwe trick geeft hem een heerlijk gevoel, maar een goed resultaat tijdens een wedstrijd ook. Het meest bijzondere moment in zijn kite carrière is de sessie in Sri Lanka op een van de mooiste spots van de wereld.  Guus is blij dat diabetes geen obstakel hoeft te zijn om te kunnen sporten.

 

Ben je benieuwd geworden naar de kitesessies van Guus? Neem dan eens een kijkje op zijn facebookpagina ‘Guus ten Dolle Kiteboarding’.