In de puberteit

 

Tijdens je puberteit kun je flink de balen krijgen van je diabetes. Je hebt het al druk zat met van alles en nog wat en dan moet je ook nog eens dealen met die diabetes. En dat is lastig zat, want in de puberteit is het moeilijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen.

 

Dat komt omdat je groeihormonen de werking van insuline verminderen. Hierdoor heb je meer insuline nodig. Kortom: door de veranderingen in je lichaam, kunnen je bloedsuikerwaardes behoorlijk gaan jojoën. Heel vervelend. En het enige dat je er tegen kunt doen, is vaker meten en je dosis insuline steeds aanpassen. Als het allemaal te gek wordt, overleg dan met je arts of diabetesverpleegkundige wat je het beste kunt doen. 

 

Roken

Roken is sowieso niet gezond, maar helaas extra ongezond als je diabetes hebt. Door het roken werkt de insuline namelijk minder goed. 

 

Lees verder over roken en diabetes >

 

Alcohol

Als je er op een gegeven moment voor kiest om alcohol te drinken, moet je je een paar dingen realiseren. 

 

Lees verder over alcohol en diabetes >

 

Drugs

Drugs werken zeer verslavend en zijn meestal levensgevaarlijk. Natuurlijk is er een groot verschil tussen het roken van een joint en heroïnegebruik, maar over het algemeen kun je zeggen dat drugs de hersenen en het zenuwstel aantasten. 

 

Lees verder over drugs en diabetes > 

 

Seks

Diabetes staat een fijn en normaal seksleven niet in de weg. Wel hebben mensen met diabetes vaker seksuele problemen dan mensen zonder diabetes. 

 

Lees verder over seks en diabetes >