Spelletjes

 

Ontdek met onze spelletjes dat bewegen ook erg leuk en grappig kan zijn!

 

 

Veertje blazen

Aantal spelers: 2 of meer

Nodig: een paar veertjes

Doel: hou de veer zo lang mogelijk in de lucht.

Hoe werkt het? Probeer in een klein groepje van twee of drie spelers een veer in de lucht te houden. Je mag hierbij alleen blazen dus gebruik je handen of lichaam verder niet. Hoe lang houden jullie het vol?

 

Hou je balans!

Aantal spelers: 2 of meer.

Nodig: niets extra’s.

Doel: breng de ander uit zijn evenwicht. Elke keer dat dit lukt, krijg je een punt. Wie heeft er als eerste 5 punten verzameld?

Hoe werkt het?: Ga tegenover je medespeler staan. Zet de voeten stevig op de grond en hou je handen tegen die van de ander aan. Op een afgesproken signaal mag je gaan duwen. Probeer daarmee de ander uit balans te krijgen. Je krijgt een punt als de ander een stap moet zetten om zijn/haar evenwicht te houden.

 

You can dance!

Aantal spelers: 1 of meer.

Nodig: YouTube of een spelcomputer zoals de Wii.

Doel: Leer een dans of doe hem na.

Hoe werkt het?: Op YouTube vind je veel video’s waarmee je een dans kunt leren. In de video’s worden de danspasjes die bij het liedje horen voorgedaan. Zoek bijvoorbeeld video’s op van ‘Just Dance’.

 

Zet de wereld op zijn kop

Aantal spelers: 2 of meer

Nodig: niets extra’s

Doel: Zorg dat de ‘bewoners’ precies het tegenovergestelde doen dan de leider.

Hoe werkt het?: Er is één leider die lastige, moeilijke, vreemde of rare bewegingen maakt. De bewoners(s) moeten precies het tegenovergestelde doen. Dus, als de leider gaat staan, dan moet de rest gaan zitten.

 

Sport heeft een ritme

Aantal spelers: 1 of meer

Nodig: niets extra’s

Doel: Veel sporten hebben een ritme. Als je in dat ritme beweegt, hou je de bewegingen langer vol. Hoe werkt het?: Probeer het zelf en doe een schaatser na. Beweeg eerst een paar minuten heel rustig, met je armen en benen, zoals een schaatser dat zou doen. Probeer daarna eens of het ook kan zonder ritme. Natuurlijk kun je behalve een schaatser ook een zwemmer, roeier, voetballer tennisser etc. nadoen.

 

Spiegeltje spiegelt je

Aantal spelers: 2

Nodig: niets extra’s

Doel: Krijg samen de slappe lach door de ander na te doen.

Hoe werkt het?: Je bent met zijn tweeën. De één speelt zichzelf, de ander speelt het spiegelbeeld. Ga tegenover elkaar staan en begin met kleine bewegingen zoals knipogen, je tong uitsteken, op je hoofd krabben. Het spiegelbeeld doet vervolgens de bewegingen die de één maakt, na. Maak steeds grotere bewegingen. Na een tijdje kun je wisselen.

 

Loop

Aantal spelers: vanaf 1 (met hulp van een ander)

Nodig: niets extra’s

Doel: laat zien hoe goed jij kunt acteren.

Hoe werkt het?: Laat iemand zeggen hoe jij moet lopen en doe dit zo goed mogelijk. Loop bijvoorbeeld als een piraat met een houten been, een dronkenlap of als een marcherende soldaat. Of statig, vrolijk of boos.

 

Sta op als je …

Aantal spelers: 2 of meer.

Nodig: niets extra’s.

Doel: Dit spelletje kent geen winnaars en verliezers. Er moet wel goed nagedacht worden.

Hoe werkt het?: Maak zinnen die steeds weer beginnen met 'ga staan als je...'. De ander gaat staan als wat er gezegd voor hem/haar geldt. Daarna mag hij weer gaan zitten. Een voorbeeldzin is: ‘Ga staan als je … een blauw dekbed hebt.’ Of: ‘Ga staan als je … van pasta houdt’.

 

Kijk ook eens bij de puzzels en kleurplaten van Bob & Bo.